Ahad, 31 Mac 2013

puas hati..


salam sejahtera

cuti sekolah dah nak habis..acara wajib sebelum sekolah buka..jom seranggg kedai gunting rambut :)
semalam bawa anak pergi gunting rambut kat pekan bandar kecik...  dah lama tak bawa anak pergi gunting kat sana...sejak kedai gunting rambut ada dibuka berdekatan rumah suh anak pergi sana je.. kebetulan pula kedai kat rumah tu sangatlah ramai orang..kebetulan pula.apeks ada kat rumah,jadi ajaklah dia pergi gunting kat pekan bandar kecik

sampai sana, uncle mamaks dah senyum lebar..'lama tak nampak akak?'... eh..eh..uncle masih ingat kami lagi rupanya... dari kecik anak2 gunting rambut kat sana.. rasanya uncle ni sangatlah ingat kat anak-anak...mana taknya..ada sorang budak tu..masa kecik punyalah tak suka takut kat uncle tu.. masa nak guntingkan rambutnya, dia punya tak suka takut kat uncle tu..siap bagi tendangan maut dengan tumbukan padu...ditambah lagi dengan nyanyian soprano!...hahahaa..sapelah budak tu ye?... agaknya sebab tulah kot uncle masih ingat lagi kami :)
lagipun memang suka bawa anak gunting rambut kat uncle ni..puas hati.. anak2 kalau gunting rambut di kedai kat rumah,mamanya asyik komplen je..

yang kat atas sekali, itulah uncle mamaks..


Sabtu, 30 Mac 2013

dah tumpul...



salam sejahtera

perasan tak?..saya dah tukar header baru..buat semalam..2-3 pagi juga baru siap..masih lagi kurang..saya masih kena belajar...dah siap tunjuk kat apeks..'dah bolehlah tu!'..cakap dia... mmm.. boleh je ke?... sambung dia..'oklah..lepas tu boleh tulis novel pulak..'..uh.uhkk...terbatuk pulak dengar...nak disuruhnya tulis novel...Oooo dia tahu rupanya ..dulu-dulu, saya ada tulis cepen...buat sajak... takdelah pandai sangat..saja suka-suka... masa tu saya sekolah menengah(kain hijau)...lepas tukar sekolah menengah(kain biru)...saya stop tulis cerpen..sajak tu adalah sikit-sikit.. pelik juga bila diingatkan..kat sekolah kain biru saya ambil sastera..pasal apa saya saya tak sambung tulis cerpen ye?..ntah saya pun dah tak ingat lagi..
sekarang saya lebih suka membaca...nak menulis macam dah tumpul pensel ni...
nak buat sajak pun berpinar mata....

lagi satu saya punya tangan ni ada sikit-sikit seninya..hahaa..seni sangat!...suka conteng-conteng.. macam gambar kat bawah ni...


itu dululah..sekarang ni..dah keras tangan ni...cuba buat semula..tapi rupa dah jadi lain..bakat menconteng dah menurun kat anak dah..nanti saya rajin saya tunjuk..
awak-awak..kalau ada bakat apapun..jangan di simpan sentiasa asahnya..
kalau tak asah jadi macam saya..tumpul.


notahati: awak-awak mesti lagi hebat dari saya kan?!  :)

Jumaat, 29 Mac 2013

bulan penuh @ bulan mengambang?



salam sejahtera..

salam jumaat..nak bertazkirah,rasanya tak layak..masih banyak dan perlu saya perbaiki diri dulu...walaupun sebesar zarah pun pengetahuan yang ada..jangan lokek untuk berkongsi..sentiasa ingat Allah di dalam hati....tak kira di mana..buat apa...hati sentiasa mengingatkanNYA...
(sekadar berpesan..buat diri saya jua)


semalam ada sesiapa lihat bulan tak?... bersinar-sinar... tak tahu pun semalam bulan penuh.. rakan di fb ada bagitau tentang bulan penuh semalam.. itu pun dah tengah malam baru perasan..apalagi duk ngintailah.. tau pukul berapa masa tu.. 12 tengah malam!...jaga!..jaga!..malam jumaat dan bulan penuh mengambang..mulalah nak mengaitkan dengan hantu kak limah... p tengok sorang2 ke?..taklah suh apeks temankan.. hahaa... saya ni darah gemuruh penakut  ... subhanallah cantik sangat.. dengan bintang yang banyak dan berkelip-kelip ..pastukan ada awan .. ha! awan ni macam bagi saya gerun.. nampak cam cerita seram tu.. oleh kerana ada apeks kat sebelah takdelah gemuruh takut sangat.. romantika lagi... banyaklah romantika...apeks duk pasang ubat nyamuk, adalah!...

 nak ambil gambar, saya takdelah pula kamera berkuasa tinggi tu.. setakat kamera handpon cap ayam tu adalah.. jadi saya biarkan ianya berlalu..dengan ingatan yang saya simpan... 

gambar kat google.. sekadar santapan mata

notahati: terima kasih buat teman yang sedar kewujudan dan baca blog ini ;)

Khamis, 28 Mac 2013

buku dan saya





kisah ww yang lalu tentang yang pertama..lihat di sini .. apa yang pertama? .. itulah novel pertama saya baca yang membuatkan saya terus dengan minat membaca.. sebenarnya itu bukanlah novel pertama yang saya baca..sebelum tu..masa muda dulu..ala..masa sekolah rendahlah..saya suka baca buku penyiasatan..kadang2 ada buku ala-ala cinderella,cerita dongeng gitu!.. kanak-kanak ribena masa tu, memanglah banyak imaginasi kan?..kan? :)

dah besar sikit..dah mula dengan novel cintan cintun.. remaja kan! ;)
di selang selikan dengan majalah komik..hiburan.. pastu bila bila kepala ni  seperti diketuk.. buku ilmiah juga tidak ketinggalan, walaupun taklah seberapa banyak mana pun...

masa sekolah dulu, saya banyak simpan majalah, komik..dan novel... entah mana semua koleksi saya itu..ishk..ishk..sayangnye....dulu rajin beli buku dari penulis ahadiat akhashah..kalau buku yang mungkin harga sangat mahal bagi pelajar pada masa tu...saya pergi perpustakaan pinjam!...ini lagi satu hobi saya..suka pergi perpustakaan..dah rata saya redah..dari perpustakaan bergerak..perpustakaan desa..perpustakaan daerah..hinggakan perpustakaan negara, sudah saya jejak..hatta kalau nampak kedai buku pun saya mesti singgah!

lepas ni kalau saya rajin :)  mungkin saya akan buat 'review' tentang buku yang telah saya baca... 



notahati: ada sesiapa yang bermurah hati nak bagi saya buku tak?!  :)


Selasa, 26 Mac 2013

mimpi

imej google



semalam saya dapat jawapan, namun ianya melalui mimpi.....saya nak tanya terus kat awak, saya segan..maklumlah saya ni pemalu :)  .. awak rasa, awak tahu tak saya cakap mengenai awak?... saya suka tengok orang bahagia..gembira.. senang...tenang... 
saya suka tengok awak dengan dia yang dulu tu...tapi,jawapan yang saya dapat dalam mimpi tu, sedikit mengecewakan....mimpi mainan tidur..itu saya tahu...kadangkala mimpi itu datangnya dariNYA...jadi kena pandai menilai.. bukan saya tak suka dia yang baru..... awakkan 'somebody'..jadi, saya harap biarlah orang di sisi awak tu, sesuai dengan awak yang 'somebody' tu.. ishk..ishk..memandai -mandai je saya ni kan? :)

 ~ namun yang pasti, DIA jugalah penentu segalanya..

notahati: saya doakan, agar awak mendapat yang terbaik dalam hidup awak~amin..